Saradnik BEOGRADSKOG CENTRA ZA BEZBEDNOSNU POLITIKUSlobodan Anđelković u vodiču predstavlja koja su ovlašćenja privatnog obezbeđenja i kako se ona mogu prekoračiti u praksi.

VODIČ MOŽETE PREUZETI KLIKOM OVDE.

Svrha ovog vodiča je da Vas na praktičan i sažet način upozna za osnovnim nadležnostima i ovlašćenjima službenika privatnog obezbeđenja, kao i sa njihovim ograničenjima i mogućim prekoračenjima u praksi.

Za početak, važno je da građani znaju da su službenici privatnog obezbeđenja ovlašćena lica, ali da ovlašćenja koja su ima data Zakonom imaju i svoje granice, posebno u segmentu zaštite ličnih prava građana i zaštite javnog interesa.

Neka od pitanja na koja autor odgovara su:

  • Koje su nadležnosti privatnog obezbeđenja?
  • Gde privatno obezbeđenje sme da vrši poslove iz svoje nadležnosti?
  • Koja su ovlašćenja privatnog obezbeđenja?
  • Koje su razlike između redara i službenika privatnog obezbeđenja?

Takođe, u priručniku možete pročitati koji su uslovi za pravilnu primenu ovlašćenja privatnog obezbeđenja, kao i kako da gradjani znaju kada privatno obezbeđenje izlazi iz okvira zakona.

Ovaj tekst je deo zajedničkih napora Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) i Partnera za demokratske promene da podstaknu veće učestvovanje građana u odlučivanju kroz projekat „Građani imaju moć” koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Stavovi izraženi u tekstu isključivo su stavovi autora i ne odražavaju stavove USAID-a.

IZVOR: http://www.bezbednost.org/Bezbednost/7232/Vodic–kroz–ovlascenja–privatnog–obezbedjenja.shtml